Centrul Public

Fundația pentru o societate deschisă a oferit 20 de traininguri și 16 webinare pentru peste 500 de reprezentanți ai ONG-urilor și ai grupurilor informale, prin intermediul Fondului ONG în România

Fundația pentru o societate deschisă a oferit timp de 7 luni programe de formare și consultanță pentru 513 membrii ai organizațiilor non-guvernamentale și ai grupurilor informale din România, din 39 de județe din țară și din București.

În luna octombrie 2015, cu spijinul Fondului ONG în România, Fundația a lansat platforma www.centrulpublic.ro, un spațiu gratuit de învățare pentru membrii sectorului non-profit. Platforma a găzduit 16 întâlniri online, pe 10 teme: dezvoltare comunitară, scriere de proiecte, înființarea unei asociații, advocacy, comunicare, social media, managementul deciziei, management de proiect, planificare financiară, fundraising, încă 4 urmând să aibă loc până la sfârșitul lunii aprilie. Întâlnirile online, au fost dublate de 20 de cursuri de o zi, pe aceleași teme, în București, Craiova, Constanța, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Formatele diferite, online și offline, consultanța și training-urile au permis membrilor organizațiilor non-guvernamentale și ai grupurilor informale să acceseze personalizat resursele de care au nevoie în activitatea pe care o desfășoară în comunitățile pe care le reprezintă.

Dintre cei 202 participanți la cursuri, 124 au fost voluntari ai organizațiilor sau ai grupurilor de inițiativă. Acest raport subliniază nevoia unor programe special destinate formării voluntarilor, dar și faptul că mulți dintre membrii ONG-urilor desfășoară voluntar activități comunitare. Cea mai mare nevoie de formare, în urma celor 20 de training-uri, a fost observată în rândul organizațiilor care oferă servicii sociale, urmate de cele care se ocupă de domeniul educației.

Participarea la întâlniri online, de tip webinar ne-a permis să ajungem la organizații non-guvernamentale din întreaga țară, cei 340 de participanți provenind din 38 de județe din țară și din București. Webinarele cu cel mai mare număr de participanți au fost cele dedicate scrierii de proiecte și strângerii de fonduri. Planificarea financiară, însă, s-a plasat mai aproape de polul opus.  Întâlnirile online despre comunicare și social media, au avut, de asemenea, un număr mic de participanți, dovedind că primordiale rămân resursele pentru desfășurarea activităților, în defavoarea abilităților de promovare a binelui pe care organizațiile îl fac în comunități.

Cursurile și consultanța pe care le-am oferit pe durata proiectului au evidențiat nevoia de profesionalizare a sectorului non-profit și nevoia membrilor de a dobândi competențe transversale, având în vedere numărul mic al membrilor unei organizații sau a unui grup de inițiativă.

Fundatia pentru o societate deschisă va continua să dezvolte resurse și programe personalizate pentru membrii sectorului non-guvernamental, formarea fiind una dintre direcțiile în care își propune să investească în viitor. 

 

 

 

***

Proiectul “Dezvoltarea capacității ONG-urilor și a grupurilor informale”, este finanțat prin granturile SEE 2009-2013 și Fondul ONG în România.

Proiectul se desfășoară în perioada 1 martie 2015 – 30 aprilie 2016 și beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 134,888.50 Euro. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Detalii despre proiect, găsiți pe www.fundatia.ro și pe www.centrulpublic.ro.

Informații suplimentare despre cercetare și proiect, puteți obține de la Claudia Iordache, Specialist Comunicare, pe adresa claudia.iordache@fundatia.ro.

2016-04-20 12.11.162016-04-20 12.09.58participanti webinareparticipanti training-uri

20 Aprilie 2016

0 responses on "Fundația pentru o societate deschisă a oferit 20 de traininguri și 16 webinare pentru peste 500 de reprezentanți ai ONG-urilor și ai grupurilor informale, prin intermediul Fondului ONG în România"

Lasă un mesaj

Proiectul "Dezvoltarea capacității ONG-urilor și a grupurilor informale" este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.