Centrul Public

Grupurile informale din România au nevoie de resurse de dezvoltare

Grupuri informale, grupuri comunitare, grupuri de inițiativă civică, sunt câteva dintre numele după care pot fi identificate cele mai noi entități ale mediului asociativ din România. Sunt formate din oameni dintr-o comunitate restrânsă, care se mobilizează pentru a rezolva o problemă care îi afectează direct: construiesc un pod, refac un cinematograf, curăță un lac, salvează teii de pe un bulevard.

Azi, 4 august, Fundația pentru o societate deschisă lansează raportul „Activitatea grupurilor civice informale în România”, prima cercetare din România despre cele mai noi entități ale societății civile, grupurile informale.  Analiza cuprinde:

  • Cartografierea grupurilor informale din România;
  • Analiza organizațiilor suport care au contribuit la crearea de grupuri informale;
  • Studii de caz despre grupurile informale.

 

Cum au apărut grupurile informale în România și cum funcționează?

Cele mai multe dintre grupurile informale din România au apărut în urma unui stimul extern: un program al unei organizații non-guvernamentale sau al statului, raportul fiind de 10 la 1 față de cele înființate spontan, arată  raportul „Activitatea grupurilor civice informale în România”, realizat de Fundația pentru o societate deschisă în perioada aprilie-iulie 2015. Durata lor de viața se poate suprapune cu perioada de rezolvare a unei probleme, cu durata de finanțare și consiliere din partea unei organizații suport sau se poate extinde, în funcție de resursele și disponibilitatea oamenilor la rezolvarea altor cauze sau chiar la transformarea în forme asociative formale, în ONG-uri.

Grupuri ingenue care cred în cauza lor sau profesioniști?

Cetățenii care se asociază în grupuri informale sunt, în majoritatea cazurilor, cei cu o doză de încăpățănare civică mai mare, cei care au răbdare și încredere că pot schimba lucruri în jurul lor. Dincolo de acest profil, mecanismul care face ca un grup informal să funcționeze este mult mai complex, implică obiective, planuri, strategii, lideri, profesioniști.

Un grup informal poate să aibă un lider care să mobilizeze oamenii, sau poate funcționa fără lider, toți membrii având putere egală de decizie; un grup trebuie să aibă un set de reguli de funcționare, care să ajute la evitarea disensiunilor între membri, membri pot avea roluri care să-i ajute să se prezinte și să se reprezinte în spațiul public. Un grup informal are nevoie de management și leadership.

Pentru a rezolva problema pe care au sesizat-o, membrii unui grup informal trebuie să fie ei înșiși, sau să apeleze la experți în problema pe care vor să o rezolve. Pentru a propune reamenajarea unui parc, ai nevoie de un peisagist, pentru a obține în instanță informații de la instituțiile publice, ai nevoie de un avocat, pentru a atrage susținători și pentru a spune și altora ce rezultate ai obținut, ai nevoie de un PR-ist, pentru a ști ce lege îți permite să obții informații de la o instituție publică, ai nevoie de un specialist în advocacy, de un consilier juridic, pentru a strânge bani pentru un eveniment în comunitate, ai nevoie de un fundraiser.

„Pentru grupurile de inițiativă, existența și sprijinul centrelor de resurse este esențială”, subliniază raportul publicat de Fundația pentru o societate deschisă. Din moment ce stimulul de organizare este fragil, iar existența grupului depinde de reușitele sale, posibilitatea de a accesa competențe pe care membrii grupului nu le au, dar care sunt importante în activitatea lor, este un lucru decisiv în încurajarea și menținerea acestor entități informale, care activează la baza societății civile.

Au grupurile informale nevoie de finanțare?

Raportul „Activitatea grupurilor civice informale în România” remarcă problema finanțării care afectează activitatea ONG-urilor din România și care se răsfrânge și asupra societății civile informale, însă o observație importantă este aceea că accesul la finanțare al grupurilor informale implică riscul schimbării motivațiilor membrilor sau readaptarea activităților pentru satisfacerea agendei finanțatorilor. Finanțarea este necesară, însă trebuie adaptată ca valoare la cuantumul pe care un grup informal îl folosește în rezolvarea unei probleme, și trebuie să fie ușor de accesat, dat fiind absența unui statut juridic al grupului.

 

Cercetarea „Activitatea grupurilor civice informale în România”  este o activitate desfășurată în cadrul proiectului Dezvoltarea capacității ONG-urilor și a grupurilor informale, finanțat  prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Rundei a II-a a Fondului ONG în România.

Această cercetare este urmată de o cercetare juridică pe tema funcționării și finanțării grupurilor informale în alte țări din Europa și Statele Unite ale Americii, al cărei rezultat va consta într-o serie de recomandări de politici publice care să încurajeze dezvoltarea mediului asociativ din România, în structuri informale.

Ultima etapă a proiectului constă în crearea unui Centru de resurse, care va oferi training-uri și consultanță membrilor ONG-urilor și grupurilor informale din România.

Proiectul se desfășoară în perioada 1 martie 2015 – 30 aprilie 2016 și beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 134,888.50 Euro. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Detalii despre proiect, găsiți pe www.fundatia.ro.

 

Informații suplimentare despre cercetare și proiect, puteți obține de la Claudia Iordache, Specialist Comunicare, pe adresa claudia.iordache@fundatia.ro, sau la numărul de telefon 0762 62 42 07.

 

 

 

4 August 2015

0 responses on "Grupurile informale din România au nevoie de resurse de dezvoltare"

Lasă un mesaj

Proiectul "Dezvoltarea capacității ONG-urilor și a grupurilor informale" este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.